SKORI WEBLAPJA
25W-os HIFI erõsítõ
Ezen az oldalon bemutatok egy erõsítõ kapcsolást ami egyszerûségéhez képest igen jól szól. Az erõsítõt +-20V tápfeszültségrõl használom ami teljes kivezérléskor kb. +-16V-ra csökken le. Ekkor a 4 ohmos terhelésen 15,5V körüli a fesz csúcsértéke, tehát az erõsítõ közel tápfeszültségig kivezérelhetõ. A tápfeszültséget 2db 22000uF-os kondi szûri. A végtranzisztorok a QUAD405-höz hasonlóan a végfok nyákján kaptak helyet, a termelõdõ hõt egy szögalumínium darab vezeti el a hûtõbordához (ami a készülék hátlapja, vagyis egy 6mm vastag alulemez). Az áramkörben szereplõ trimmerpoti a nyugalmi áram beállítására szolgál, én 100mA-re állítottam be. Aki IC-s erõsítõ építésén gondolkozott eddig annak inkább ezt a kapcsolást ajánlom, mert ez is nagyon egyszerûen megépíthetõ, olcsó alkatrészekbõl áll, és a legtöbb IC-s kapcsolásnál jobb hangja van.
Íme az erösítõ nyákterve:
(JPG 300dpi a letöltéshez click a képre)

Az alábbi kapcsolás a fenti erõsítõ kapcsolás általam elképzelt FET-es változata. Még nem építettem meg, de úgy gondolom egy próbát megér. (ki fogom próbálni csak :-)) idõ kérdése). Addig is jöhetnek vélemények róla.

Összedobtam a FET-es változatot!

Egy kisebb problémától eltekintve remekül müködött. Sajnos a nyugalmi áram eléggé mászkált 100 és 300mA között, (a hömérséklet változásával együtt). Valószinüleg olyan konstrukció kellene ahol az összes tranzisztor közös hütöfelületen van (a mostani nyák a tranzisztoros változatéhoz hasonló elrendezésü). Ettöl eltekintve kipróbáltam háromszögjellel, szimm. négyszögjellel, impulzosokkal és zenével meghajtani. Oszcilloszkóppal figyeltem a jelalakokat. Az erösítöt közel tápfeszültségig ki lehet vezérelni anélkül, hogy a jelalak nagyon eltorzulna a szkópon. A túlvezérlést is viszonylag jól türi, és egyáltalán nem volt gerjedékeny annak ellenére sem, hogy a próbálgatáskor viszonylag hosszú vezetékekkel volt bekötve. A torzítást egyelöre nem tudtam megmérni, fülre jónak tünik. Hogy hosszú távon mennyire elviselhetö a hangja azt még nem tudom. Nem vagyok "FET párti" de talán ez kivétel lesz.
Folyt köv.....
A FET változatnak egyelöre nem csináltam újabb nyáktervet, mert hosszabb távú meghallgatás után ennek is jellegzetes "FET-es" hangja van. Aki szereti a fetes erösítökre jellemzö hangzást annak ez a végfok remekül szól, aki eddig nem szerette a fetes végfokokat az ettöl ugyanúgy nem fogja megszeretni. Nekem speciel egy jól elkészített Quad405 hangja jobban tetszik. Azonban ha egyszerüen csak egy megbízható, alacsony torzítású, egyszerü, nagyon olcsó, és jó végfok kell, akkor érdemes öszedobni. (persze egy jó nyákterv kellene hozzá)
2004@Skori

VISSZA A KEZDÖOLDALRA