SKORI WEBLAPJA
Xpenology NAS

Ez a cikk kicsit inkább a számítástechnika, mint az elektronika területéhez tartozik, bár véleményem szerint ezek rokon szakterületek. Ezen az oldalon megpróbálom leírni mi is az a Xpenology, mire jó, és hogyan lehet használni. Elõtte viszont jöjjön a dolog elõzménye, hogy miért is kezdtem el foglakozni ezzel.

Többen használnak otthoni kicsi házi szervert, vagy más néven NAS-t (hálózati adattárolót), néhányan az ismeretségi körömben is. Egy barátom többször is bíztatott, hogy használjak én is NAS-t, mert az jó :), de akkor még úgy gondoltam, hogy mi a fenének nekem ilyesmi, eddig is megvoltam nélküle, meg amúgy is mire jó ez - egy sima otthoni felhasználónak. Persze azért "bogarat ültetett fülembe", és még ha nem is tudott akkor meggyõzni, mindenképpen elgondolkoztam a dolgon egy kicsit.

Tehát minek otthonra egy kis szerver, mire jó?
Megpróbálok pár példát összeszedni (a teljesség igénye nélkül):
- Ha otthon van egy kis hálózat, mert nem csak egyetlen számítógép van, hanem több családtag is használ laptopot, mobiltelefont, asztali számítógépet, és ezekkel internetezik is, akkor ügyes dolog ha ezek között könnyû adatokat cserélni. Tehát mondjuk készítek egy fotót, vagy legyen inkább egy hosszabb videofelvétel, és oda szeretném adni 2 családtagnak, azt esetleg nem tudom elküldeni email-ben vagy hasonló szolgáltatáson keresztül a nagy fájlméret miatt (esetleg nem is publikus a dolog). Ilyenkor ügyes dolog ha az eszközök között, az otthoni hálózaton keresztül egyszerûen át tudjuk másolni, amit szeretnénk. Persze ez csak akkor mûködik ha a mindkét családtag éppen otthon van. Viszont ha van egy kicsi hálózati adattárolónk, akkor azon egy közös mappába bedobhatjuk az ilyen dolgokat, és a többi családtag is hozzáférhet. Sõt le sem kell tölteni, ha nem akarjuk, mert a többi eszközön, akár közvetlenül a NAS mappájából is lejátszhatjuk az említett fájlt. Ha a NAS-ban elegendõen nagy kapacitású háttértár van, akkor a többi eszközön nem muszáj nagy mennyiségû adatot tárolni, minden rábízható a NAS-ra.

- Hasonló a helyzet ha mondjuk szeretünk filmeket letölteni. Ezt a feladatot rábízhatjuk a NAS-ra. Letölti, amit szeretnénk, és minden családtag elérheti a saját eszközén. A legtöbb torrent-oldalon be lehet állítani RSS-t. Röviden ez úgy mûködik, hogy egy adott anyagot (filmet, zenét, bármit) kinézünk a torrentoldalon és rákattintunk a "rakd a könyvjelzõk közé" gombra (feliratra stb...). Az otthoni NAS (ha beállítjuk ezt a funkciót) megnézi idõnként, hogy van-e új könyvjelzõ, és ha igen, akkor letölti. A NAS sokkal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy nagy teljesítményû PC, és folyamatosan tud seedelni is, tehát célszerûbb ezt használni torrentre is. Ha a médiaszervert is bekapcsoljuk a NAS-on, akkor még kényelmesebb lesz a dolog. Pl. bárhol vagyunk éppen a világban, belépünk a kedvenc torrent-oldalunkra, és ami megtetszik, azt berakjuk a könyvjelzõk közé. A NAS otthon letölti. Amikor hazaérünk bekapcsoljuk a TV-t, kiválasztjuk a média szervert, és megnézzük, amit (amiket) letöltött a NAS. Mindezt úgy, hogy akár be sem kellett kapcsolni hozzá a PC-t. A többi családtag is elérheti a letöltött cuccokat, mobilon, laptopon, másik TV-n, bármin... Ügyes dolog nem?

- A szerverünket távolról is elérhetjük - ha szeretnénk - interneten keresztül, tehát olyan mintha a rajta levõ tartalmakat állandóan magunkkal hordanánk egy hatalmas kapacitású pendrájvon, vagy más hordozható adattárolón. Pl. megnézhetjük a NAS-on tárolt filmeket, családi fotókat, videókat, akár utazás közben is, a mobilunkkal. - Akár saját webszervert is üzemeltethetünk, elhelyezhetünk rajta pl. egy weblapot, amit az interneten is elérhetõvé tehetünk. - Saját "felhõ"-nk lehet, nem kell rábíznunk az adatainkat különbözõ szolgáltatókra. - Különbözõ egyéb funkciókat ill. feladatokat is rábízhatunk erre az eszközre pl. VPN szervernek is használhatjuk. Tömöríthetünk fájlokat, letölthetünk youtube videókat, tárolhatunk fájlokat, programokat, további alkalmazásokat is telepíthetünk, pl. virtuális gépet, dockert, stb... A lehetõségek száma közel végtelen.

Megmondom õszintén ezek a dolgok akkor "nem hoztak lázba", nem éreztem úgy, hogy nekem szükségem lenne ilyesmire. De mivel hobbiból sokmindent kipróbáltam már, pl. PC-n különféle operációs rendszereket is (nemcsak Windowst és Linuxot, hanem pl. BeOS-t, QNX-et, RouterOS-t, stb...) szóval úgy gondoltam, hogy bár szükségem nincs rá, a játék kedvéért kipróbálom.
Itt jött a képbe a Xpenology, de elõtte még egy apróbb kitérõ.

Ha nem is egy általános dolog, de azért bõven van vásárlói igény NAS-ra, így ezek többnyire készen kapható eszközök, megvehetõk a boltban. Bele kell tenni egy vagy több háttértárat, és lehet használni. Több ismert gyártó is készít ilyen eszközöket, és a legtöbb felhasználónak ez elég is.



Persze akad, aki olcsóbb, és/vagy jobb alternatívát keres, mint a boltban megvehetõ eszközök, és nem is olyan nehéz ilyesmit találni. Azt kell tudni, hogy egy ilyen feladatra nem kell túl erõs számítógép, sokkal fontosabb, hogy minél kevesebb elektromos energiát fogyasszon, hiszen folyamatosan fog üzemelni, és nem baj ha ezt minél olcsóbban teszi. Sokan egyszerûen fognak régebbi PC-t, aminek már nincs jelentõs értéke sem (használtan szinte a nullát közelíti), és ebbõl építenek NAS-t. Pl. feltelepítenek rá egy Linuxot, + a hozzá szükséges programokat, és már mûködik is. Ennek az a hátulütõje, hogy az átlagosnál több szakértelmet igényel, egy Linux megfelelõ konfigurálása. Ennek a nehézségnek az elkerülésére készültek kimondottan NAS céljára összeállított operációs rendszerek, ilyenek pl. OMV (Open Media Vault), FreeNAS, EasyNAS, RackStor, Kodi.

További lehetõség egy gyári NAS operációs rendszerének használata PC-re telepítve. Ez nem minden NAS esetén járható megoldás, csak amelynek a hardvere valamennyire PC kompatibilis, és nem minden esetben legális, inkább afféle "szürke zóna". Konkrétan a gyári NAS-ok közül, a Synology termékeirõl sokan azt mondják, hogy a NAS-ok között ez olyan, mint autóknál a Rolls-Royce (minõségben, de árban is). A szoftver valóban nagyon alaposan kidolgozott, a felülete felhasználóbarát: Azaz könnyen és gyorsan használható, grafikusan megjelenõ (ablakozós, egérrel kezelhetõ) webfelületet kapunk, sokféle gyári alkalmazással együtt.



Ezt sokan felismerték, és megpróbálták olcsó PC-re feltelepíteni a rendszert. Ennek a fõ oka, hogy a gyári eszközökkel valóban kiváló szoftvert kapunk, de hardver gyakorlatilag egy módosított PC, és PC-s szemszögbõl nézve viszonylag gyenge, az ára viszont a Rolls-Royce hasonlatra emlékeztet. Röviden: az árához képest gyenge hardver, drágán, de kiváló szoftverrel. Aki nem akar különösebb energiát belefektetni NAS építésre, annak tökéletesen megfelel a gyári megoldás, de aki spórolni akar (sokat), és nem riad vissza egy ki barkácsolástól, annak találták ki a Xpenology-t.

A Xpenology nem más, mint a Synology kicsit elferdített neve, ami a Synology (röviden Syno-ként említik a fórumokban) operációs rendszerének PC-re telepített változatát jelenti. Ez már egy kicsit kezdett tetszeni, gondoltam egy próbát megér, kerítek egy régebbi, nagyjából értéktelen PC-t (mert a rendszer hardverigénye kicsi) és kipróbálom, hogy mire is jó egy ilyen NAS. Persze ez nem olyan egyszerû, hogy elindítunk egy telepítõt kattintunk párat és kész is. Ugyanis a PC hardvere csak hasonló a gyári NAS-hoz, de nem ugyanolyan. A problémát úgy lehet megoldani, hogy a PC elõször egy pendrájvról bootol be, egy egyfajta loadert, ami a Syno hardveréhez hasonló környezetet hoz létre szoftveresen, majd betölti a Synology operációs rendszerét. Tehát ahhoz, hogy ez mûködjön, a PC-n kívül szükség lesz egy pendrájvra, ami fixen csatlakoztatva lesz a PC-re, és ezen létre kell hozni a megfelelõ betöltõ programot - ami bizonyos mértékig az adott PC-hez van igazítva. Késõbb még kitérek rá, hogy hogyan lehet ezt a pedrájvot elkészíteni.

Miért számít ez szürkezónának, ugyanakkor miért nem tesz ellene a gyártó? Vajon miért hunynak szemet?
A kérdés eléggé összetett, és az alábbi válaszokban csak tippelek.
A Synology operációs rendszere ingyen letölthetõ a gyártó weblapjáról, és a hozzá készült további, telepíthetõ alkalmazások, másnéven: csomagok is. Ha jobban megnézzük ezt a rendszert, akkor kiderül, hogy voltaképpen ez is egy linux, persze kicsit módosítva van, de a rendszermag egy linux kernel. Ez azt jelenti, hogy a program tartalmaz olyan részeket, amelyek nem adhatók pénzért, nem képezik a Synology tulajdonát - hiszen pl. a linux kernelt nem õk fejlesztik, csak felhasználják. Ezen kívül ez a rendszer elvileg, csak a Synology hardvereken fut, ami bár megkerülhetõ, de ez, egy sima számítógép-felhasználó ismereteihez képest több szakértelmet igényel. Tehát valószínûleg a szürke-zónás felhasználás számszerûen nem jelentõs, fõleg ugyanennek a reklámértékéhez viszonyítva. Ugyanis ha valaki otthon sikerrel használ Synology/Xpenology rendszert, akkor lehet, hogy a munkahelyén is ezt javasolja majd, ott viszont megvásárolják majd hardverrel együtt, hiszen fontos, nagyértékû adatokat nem lenne célszerû egy hekkelt rendszerre bízni, mert az adatok értéke sokkal nagyobb is lehet, mint az azokat tároló NAS ára. Feltehetõleg ha valaki elkezdene PC alapú NAS-t árulni, a Synology operációs rendszerével, az ellen már jopgilag fellépnének, de feltételezem, hogy az otthoni felhasználókat nem fenyegeti ilyen veszély. Természetesen ezzel kapcsolatban semmit sem garantálhatok, tehát mindenki csak a saját felelõsségére kísérletezzen ezzel.

A lényeg: utánanéztem, hogyan is lehet telepíteni egy ilyen rendszert, és vettem az "apróban" egy használt HP T610 vékonyklienst, mindössze 15eFt-ért (ez sacc/kb. valamikor 2020..21-ben lehetett), ebbe pedig egy szintén fillérekért vásárolt 500Gb-os HDD-t építettem be háttértárnak (amit késõbb 1Tb SSHD-ra, majd 1Tb SSD-re bõvítettem).


Ez a PC bár nem túl acélos teljesítményû, fizikailag egész kicsi (mindössze 4cm x 22 cm x 24cm), teljesen zajtalan (passzív hûtésû - azaz nincs benne ventillátor), és mindössze 10...15W teljesítményt vesz fel a konnektorból (saját mérés eredménye). Ezt szántam tehát kísérleti alanynak. T610.pdf


A szoftver:
- Letöltöttem a Synology-tól az operációs rendszerhez tartozó telepítõt: DSM_6.1.7_DS3615xs_15284.pat
- Majd egy Xpenology-val foglakozó weboldalról, a loadert tartalmazó a pendrájv-hoz szükséges lemezkép-fájlt: synoboot_6.1.7_DS3615XS.img

A lemezkép fájlban kell néhány módosítást végezni, mielõtt fel tudjuk használni. Erre többféle módszer létezik, pl. a lemezképben tárolt fájlrendszer megnyitható ezt kezelni képes programokkal, és a benne található konfigurációs fájlok szerkeszthetõk. Egy másik lehetõség ha a lemezkép fájlt megnyitjuk egy HEX editorral, és közvetlenül ebben írjuk át azt a néhány apróságot, amire szükségünk van. Mire lesz szükség: a telepítendõ számítógép hálózati kártyájának MAC addresse, és az erre szánt pendrájvunk USB azonosítóira (VID, és PID). Az editorral rákeresünk a fájlban levõ VID szövegre, és kicseréljük a mögötte levõ = jel után szereplõ HEXA kódot a sajátunkra. Ugyanígy kell eljárni a PID-vel és a MAC addressel is.

Ezután a "lemezkép-fájl" egy erre szolgáló cél-programmal felírható a pendrájvra (pl. Rufus). A PC-hez csatlakoztatjuk a pendrájvot és bebotolunk róla. Fel fogja ajánlani a rendszer telepítését, itt az egyéni telepítést választva, megadjuk a korábban letöltöttDSMxxxxxx.pat fájl helyét. A telepítés kb. 10perc vagy kevesebb, és jó eséllyel a végén lesz egy mûködõ, Synology-val nagyjából kompatibilis NAS-unk. Itt megjegyezném, hogy az akkori telepítés óta a Synology rendszerbõl is több új verzió megjelent, és a loader is hasonlóképpen. Az újabb loaderek már automatikusan elvégzik a szükséges módosításokat a telepítés elõtt, így valamivel kevesebb hackeléssel megúszható a dolog. Az általam használt 6.1.7 verziószámú rendszer már nem támogatott, elavultnak számít, azonban gyakorlatilag jól mûködik, és nagyon sokféle régebbi PC-vel kompatibilis. Ezért az ehhez szükséges fájlokat és csomagokat lementettem magamnak, hogy ha a gyártó szerverén már nem lesz elérhetõ (és már nem is az) akkor is fel tudjam telepíteni egy régebbi PC-re, vagy szükség esetén újra tudjam telepíteni az otthoni NAS-t.

A NAS, illetve a hozzá tartozó operációs rendszer kipróbálására más, (gyakorlatilag ingyenes) lehetõség is van. Feltelepíthetjük egy virtuális PC-re - ilyen szoftver pl. az Oracle ingyenesen használható Virtualbox programja, ami egy teljes PC-t tud szimulálni, és erre telepíthetünk tetszés szerinti mûködõ operációs rendszert szoftverekkel együtt. A Xpenology szépen tud mûködni ilyen virtuális PC-n is (aki kéri annak tudok adni egy mûködõképes exportot a virtuális géprõl). Ismerkedni, próbálgatni, tesztelni kiváló módszer ez is.

Tehát eljutottam odáig, hogy van egy kis házi szerverem, elkezdtem próbálgatni, és egyre jobban megtetszett. Rábíztam a torrentezést, és egy kis weboldalt is összeraktam, ami az interneten elérhetõ, errõl a kis szerverrõl. Kipróbáltam a távoli elérését is. Akár mobiltelefonon is szépen le tudom játszani a Kislányom kedvenc meséit, vagy anyósomék PC-jén is hasonlóképpen. A TV-m is barátságosan kezeli a hálózatban elérhetõ médiaszervert, a kompatibilitás tökéletes. Így, hogy nem az asztali PC végzi pl. a letöltést, és filmnézéshez sem feltétlenül kell bekapcsolni, simán megtakarítom a NAS teljes fogyasztását - tehát mondhatni ingyen üzemel.
Persze játéknak, kísérletezésnek indult, de a kényelmet könnyû megszokni, és nehéz lemondani róla. Tehát jelen pillanatban is mûködik otthon egy kicsi NAS - bár ez már nem az eredetileg játéknak vásárolt vékonykliens, mert találtam egy jobb alternatívát, ami az alábbi képen látható ARK-1123H.pdf:



Ez a tenyérnyi kis PC alig nagyobb, mint a beleépíthetõ SATA felületû, 2,5"-os HDD/SSD. Passzív hûtésû, azaz teljesen hangtalan. Apróhirdetésben találtam hozzá használt, kevesett futott, 7.68Tb-os szerver SSD-t, ami eddig elég jól bevált. A 230V-os hálózatból (tehát a konnektorból), nyugalmi helyzetben mindössze 5W-ot fogyaszt (kevesebbet, mint a routerem). Amikor dolgozik, akkor is csak 8...10W-ig emelkedik meg a fogyasztása. A típusa ARK1123H, Intel celeron J1900 processzorra épül, 4Gb RAM-al. Egyébként ez egy teljes értékû PC, de itt NAS-ként, monitor, billentyûzet és egyéb perifériák nélkül üzemel. Szintén apróhirdetésben találtam, elfogadható áron. Könnyedén kiszolgálja a jelenleg gigabites otthoni hálózatot. Így az oldal vége felé, aki eljutott idáig az olvasásban, talán már tudja mi is az a XPenlogy, sõt esetleg olyan is akad, aki kedvet is kapott a kipróbálásához.

Aki belevágna a dologba, és ki szeretné próbálni, az pl. a Prohardver.hu - Xpenology fórumtémájában kaphat sokféle tanácsot, és segítséget.
Érdemes lehet a Xpenology.org címen is körülnézni.
Bár ez én reakcióidõm hosszabb, de adott esetben én is szívesen segítek - ha tudok.

Skori@2024apr



További képernyõ képek: