SKORI WEBLAPJA
Elektrosztatikus generátor helyett....


Nos ezen az oldalon olyasmi van amit a kedves olvasó jobb ha nem próbál ki otthon. Arról van szó, hogy régebben terveztem egy elekrtosztaikus generátor építését, azonban a házi Van De Graf generátor sosem készült el. Helyette készítettem egy egyenirányítót a 24V-os Skori-féle mini Tesla tekercsre.

Ezzel a megoldással házilagosan hasonló nagyságú DC feszültséget lehet elõállítani, mint egy dörzselektromos (elektrosztaikus) géppel. Azonban az áramerõsség ehez képest jóval nagyobb, pl. egy Leydeni palackot a Van de Graaf generátor 1...5 perc alatt képes feltölteni, ezzel a megoldással viszont kissé brutálisabban, a másodperc tört része alatt feltöltõdik a palack-kondenzátor.

Ennélfogva ez a berendezés fokozottan veszélyes, és könnyen halálos áramütést is okozhat!!! Aki nem rendelkezik kellö tapasztalattal és megfelelõ eszközökkel az semmiképpen se építsen ilyen készüléket. Ezzel kapcsolatban semmiféle felelõsséget nem vállalok! A leírás kizárólag technikai érdekességként került fel ide!

A Leydeni palack tulajdonképpen egy nagyfeszültségü kondenzátor, melynek dielektrikuma pl. egy borosüveg. Az üveg külsõ felét, a nyaktól kb 10cm-el lejjebb, az üveg aljáig bevonjuk alufóliával, az üvegbe pegig kb 3/4 részig elektromosan vezetõ folyadékot töltünk (pl. sós vizet, réz szulfát oldatot v. hgasonlót). A folyadékba belelógó elektróda lesz a kondenzátor egyik fegyverzete (kivezetése), a külsõ alufólia réteg pedig a másik. A kisérletezés során kiderült, hogy a feszültség akkorára növekedhet amit nem minden üveg bír ki (átüt) ezért kimondottan vastagfalú üveget kellett választanom. Egy Martinis üveg pont megfelelt a célnak :)
A Tesla tekercs nagyfrekvenciás nagyfeszültségének egyenirányításához speciális nagyfeszültségü, és gyors kapcsolási sebességü diódákra van szükség. A hagyományos katódsugárcsöves TV-k (CRT) anódfesz elõállításához készült diódák között lehet megfelelõt találni. Sikerült beszerezni néhány darab BY8418 tipusu diódát, ez a tipus viszonylag kis méretü (1cm), kb 18kV feszültséget és 3mA áramerõsségret bír ki, kapcsolási sebessége 200nsec. Ilyen diódából 14 darabot kapcsoltam sorosan, a megfelelõ feszültségtûrés eléréséhez. A Tesla tekercs nyagyfrekvenciás térerõssége miatt a diódák kivezetései között gyakran keletkezett átütés, ezért a diódasort egy mûanyag benzincsõbe építettem be, amit feltöltöttem olajjal (az olaj az egyik legjobb szigetelõ kb. 200kV/cm az átütési szilárdsága).
A tesla tekercs tetején és a dióda-sor végén is célszerü valamilyen legömbölyített felületet kialakítani, hogy az elektromos térerõsség egyenéletes eloszlású legyen, ellenkezõ esetben a csúcsoknál "szökni fognak" a töltések. Ezek lehetnek pl. Tonhalsalátás konzevdobozok :) Továbbá a tesla tekercsnek mint rezonátor ez a tetõkapacitása, az egyenirányítók pedig lényegében egy kondenzátort fog feltölteni. A két "gömb"kondenzátort 3db mûanyag távtartó köti össze, ez biztosítja a szerkezet mechanikai stabilitását.
A komplett készülék felhasználható elektrosztaikussággal való kísérletezéshez, a veszélyességét azonban figyelembe kell venni - ez sajnos korlátozza némelyik (szokásos) kisérlet elvégzhetõségét. A palack-kondenzátort feltöltve, a feszültség kb 8...9cm-es távolság átütésére képes. A kisülés igen nagyot csattan és erõs fénnyel jár (mint egy patronos pisztoly elsütése). A palack kapacitása kb. 1nF, ez 5...10J energiát jelent.
Videófelvételek egyelõre nem készültek a kísérletekrõl, egyelõre beszúrom ide az egyenirányítóval felszerelt Tesla tekercsrõl készített további fotókat:

2008 feb. Skori