SKORI WEBLAPJA
Áramgenerátor kapcsolások

Az itt elhelyezett kapcsolási rajzokat az Érdekes Kapcsolások közül emeltem ki erre az oldalra, mert az oitt levõ kapcsolásoknak kb. fele különféle áramgenerátor kapcsolás volt, elsõsorban ledmeghajtás céljára. Úgy gondoltam, hogy ha már ennyiféle kapcsolásom van erre a célra, akkor az megérdemel egy külön errõl szoló oldalt.

Az itt elhelyezett kapcsolások saját fejlesztések, ezzel kapcsolatban minden jogot fenntartok. Az áramkörök 1...2 példányban hobbi célból készíthetõek el, engedély nélküli gyártása és/vagy üzleti célú felhasználása tilos! Az ármkörök más weblapokon történõ publikálásához nem járulok hozzá, illetve csak az erre a lapra mutató link helyezhetõ el. Mindenkit kérek arra hogy a képként szereplõ áramköröket közvetlenül ne használja a linkekben sem, csak a HTML-re mutató linket, mert a magyarázó szövegek, és jelen sorok is hozzátartoznak az áramkörökhöz!


Egyre többen használnak különbözö célokra LED-es világítást. Power LED-ek, vagy sok sorosan-párhuzamosan kapcsolt led használata már jelentös áramfelvételt eredményez. Elemekröl vagy akkuról üzemelö készülékek esetén fontos szempont a hatásfok, ezért a LED áramát nem elötétellenállással állítjuk be, mert pl. 1A esetén már igen jelentös lenne a veszteség. Azonkivül az elem (v.akku) elhasználódása során a feszültsége csökken, ez az áram, és közvetve a fényerösség csökkenésével jár. Ezek a hátrányok nagyrészt kiküszöbölhetök, ha kapcsolóüzemü áramgenerátort használunk. Ez a készülék igyekszik a LED-ek áramát, a tápfeszültségtöl függetlenül állandó értéken tartani, úgy hogy eközben nem fogyaszt el számottevö energiát, és nem melegszik. (A táp/LED közötti áram/feszültségkülönbséget nem füti el, mint egy ellenállás vagy egy sima áramgenerátor).
Ezt az áramgenerátort régebben terveztem LED-es világításhoz, pl. kerékpárra ahol akkumlátoros táplálás esetén nem egy hátrány a jó hatásfok.... Azóta "Zorko" megépítette az áramkört, ami remekül müködik, a fet hideg marad. A tápláláshoz 6db NiMH ceruzaksi cellát használt, az egész kb. 400mA áramot vett fel amikor a LED-en 700mA körüli áram folyt.
Íme a szabályozható változat rajza:
A szabályozható változathoz annyit hozzáfüznék, hogy ha a poti csúszkája megszakad akkor a kimenö áram is megszaladhat, és ez a ledre nézve végzetes is lehet. Ennek megelözésére érdemes a poti csúszkája és a bal oldali kivezetése közé egy 5kohm körüli elleállást is beépíteni (még a nyákon, föleg ha a poti vezetékekkel van bekötve). Igy ha a poti valami miatt megszakad akkor az áram minimális értékre csökken, és más nem hibásodik meg. Ha a poti mindkét végéhez kapcsolunk ellenállást akkor a poti szakadása esetén az áramerösség egy közepes fix. értékre áll be.
További tipp: A fix áramú változatot meg lehet úgy is építeni, mint a potis verziót, de a poti helyett 2db fix ellenállást alkalmazva (esetleg ilyenkor a bázisba iktatott 1kohm elhagyható). Ennek az az elönye, az elsö áramkörrel szemben, hogy soros áramfigyelö ellenálláson esö feszültséget 0,6V helyett méretezhetjük 0,2...0,3V-ra is. Tehát pl. 1A-es áram esetén 0,4W disszipációt megspórolhatunk, ami az egész báramkör néhány W-os teljesítményét figyelembe véve jeletös hatásfok javulást jelenthet.
Az áramgenerátorra csak kikapcsolt állapotban kössük rá a ledet, mert ha led nélkül bekapcsoljuk akkor a kimenetén levö elkó közel tápfeszültségig feltöltödik, és erre rákpacsolva a ledet egy pillanatra a névlegesnél jóval nagyobb áram is folyhat. A kimenö feszültséget egy tobábbi zener dióda beépítésével korlátozhatjuk, késöbb esetleg felteszem a fentieknek megfelelöen módsított rajzokat.

A fenti áramkör szerintem nem igazán igényel sok magyarázatot. Ez egy egyszerü áramkör kisáramú ledek üzemeltetéséhez, szinte bármilyen tipusu NPN tranzisztorral müködhet. Olyan helyen lehet rá szükség ahol a tápfeszültség nagy mértékben ingadozik, de azt szeretnénk, hogy a led(ek) fényereje állandó erõsségü legyen. Az alkatrészek értéke (pontosságára) az áramkör nem túlzottan érzékeny, elég ha az ellenállások csak többé-kevésbé akkorák ami a rajzon meg van adva...
Módosított kapcsolási rajzok a kapcsolóüzemû áramgenerátorhoz:

Ismét áramgenerátor ledhez!
/közkívánatra a kapcsolási rajzokra utólag felírtam pár irányadó elemértéket - de tesztelni továbbra sem volt idõm/
Az eddigi kapcsoláskat nagyon sokan sikerrel megépítették és használják. Felmerült rá az igény, hogy hasonlóan egyszerü felépítésû 555-ös IC-re épülõ kapcsolást készítsek, de olyan megoldást ahol a kimenõ feszültség a bemenõnél nagyobb! Az alábbi áramkörökre nem írtam elemértékeket, mert még nem építettem meg, illetve nem teszteltem egyiket sem!

Ez az áramkör lényegében ugyanaz mint a korábbi legegyszerübb változat, csak az alkatrészeket kicsit átrendeztem, a feszültség növelõ kapcs. tápok felépítésének megfelelõen. Hátránya, hogy (mivel tekercsen a bemenõ áram folyik át) az áramfigyelõ rész lényegében a bemenõ áramot figyeli. Emiatt a kimenõ áram nem stabil, hanem függ a kimenetre kapcsolt ledek számától (ez általában nem változik), és a bemenõ feszültségtõl is. Azonban sok esetben nincs is szükség nagy stabilitásra, csak a jó hatásfokra. A hatásfokot a korábbi áramköröknél is használt diódát megoldással lehet javítani, így az áramfigyelõ ellenálláson jóval kisebb feszültségeséssel lehet számolni. Errõl nem készítek most rajzot, aki valamennyire megértette a korábbi áramkörök müködését annak ez nem okoz nehézséget. A többieknek egyelõre inkább a tesztelt és kipróbált verziókkal való próbálkozást tudom ajánlani.
Az áramkör mûködését továbbgondolva kiegészíthetjük egy újabb áramfigyelõ résszel ami már a ledeken figyeli az áramot. A szabályzás a bemenõ áramra történik - tehát változtassuk úgy a bemenõ áramot, hogy a kimenõ áram állandó legyen! Ez nem fog további jelentõs hatásfokromlást eredményezni, mert a bemeneti áramot figyelõ ellenállást ezesetben jóval kisebbre választhatjuk, és ezért egész kicsi feszültségesés lesz csak rajta (50...100mV). Itt is felhívom a figyelmét mindenkinek, hogy az alábbi áramköröket még nem teszteltem!

Úgy látszik az áramgenerátor építés még mindíg aktuális téma. Az alábbi kapcsolás egy sima disszipatív, de ennélfogva nagyon egyszerü áramgenerátor. Ha sikeül BAT46 schottky diódát (vagy hasonló kis kapacitású schottky-t venni) akkor az áramkör még egyszerûbben megvalósítható (lásd a középsõ rajzot). Ha az áramgenerátor minimális mûködéshez szükséges maradékfeszültsége kicsit nagyobb is lehet (mint 0,6V) akkor a harmadik és egyben a legegyszerübb változatot elegendõ megépíteni.

A bemenõ feszültség 9...20V közötti, kimenõ feszültsége: 0......Ube-0,4V állandó kimenõ áram mellett (kivéve a harmadik verziót).

A szabályozható verzió lemaradt, most pótolom:

A kapcsolóüzemû áramgenerátort is felújítottam egy kicsit. Íme a kapcsolási rajz:
Az áramerõsséget az RS ellenállás értéke határozza meg.


Így néz ki az áramkör a TINA6 áramkörszimulátorban
Aki szerente kicsit játszani az elemértékek módosításával, és az áramkört próbálgatni a szimulátorban, annek feltettem a TINA6 formátumában is a modellt. A szimuláció, a valóságot égészen jól megközelítõ eredményt ad, tehát már a PC-n be lehet lõni az adott feladatra az áramkört!!!

A TINA6 modell file innen letölthetõ:
aramgen10_TINA6-modell.TSC

Késõbb megnyitottam a kapcsolást a Tina8 áramkörszimulátorral, és abban is teljesen jól mûködik, úgyhogy beszúrom ide is. Íme:
aramgen10_TINA8-modell.TSC


Az asztalomon deszkamodellként mûködik egy módosított kapcsolóüzemû áramgenerátor.
A módosítások:
- stabilabb a kimenõ árama (kevésbé függ a terheléstõl és a bemeneõ feszültségtõl).
- kis értékû (és emiatt kisebb veszteségû) áramfigyelõ ellenállás használható
   (pl. 200mA- 1A között mindössze 0,1ohm) Tehát 50mV körüli feszültségesés elegendõ a szabályzáshoz.
- az áramerõsség pontos értéke helipottal beállítható,
   a rövidrezárt kimenet és az üzemi állapotban folyó áram közötti eltérés mindössze 1% körüli.

Az áramkör néhány változatának méretezett kapcsolási rajza nemsokára felkerül ide, mihelyt a végleges verziók kialakulnak.
Addig csak egy kis elõzetes:
A megfelelõ stabilitást a TL431 tipusú referencia felhasználása biztosítja. T3 és T4 tranzisztort egymás mellé kell szerelni, hogy a hõmérsékletük egyforma legyen - ellenkezõ esetben a hõmérsékletfüggése nagy lenne az áramkörnek.
Az áramerõsséget a 0,1 ohmos "áramfigyelõ" ellenállás és a bal oldalon szereplõ 100 ohmos határozza meg elsõsorban, üzem közben ezeken hasonló nagyságú feszültség esik. Utóbbi akár egy trimmerpoti is lehet, az áram pontos beállításához...
Íme a szabályozható változat kapcsolási rajza. A deszkamodellje egyelõre jól mûködik, a kimenõ áramerõsség közel állandó értékü, az áram kb 30mA-ig szabályozható le. (a tranyókból készült erõsítõ mért offszethibája kb. 3mV, ez a 0,1 ohmon 30mA-t áramot hajt át) Ha T1 vagy T2 tranzisztort megfogom kézzel, akkor a melegedés miatt az áram igencsak elmászik, tehát tényleg figyelni kell rá, hogy ez a két tranzisztor egyforma hõmérsékletû legyen -> pl közvetlenül egymás mellett legyen a panelon. Ha viszont erre odafigyelünk akkor az áramgenerátor stablilitása lényegesen jobb lesz mint a korábbi kapcsolóüzemû áramköröké.

Alighogy a kapcsolás felkerült ide, a weblap egyik látogatója, Varga Zoli máris sikeresen utánítette az áramgenerátor kapcsolást, és elküldte a nyáktervet, hogy elérhetõvé tegyem itt.
A letöltéshez: KATT IDE!
Elvileg a disszipatív szabályzóban is lehetne a fenti áramkörhöz hasonló áramfigyelõ megoldást használni, pl. így:

Az áramköröket kipróbálni még nem volt idõm.
- A C1 értékét ki kellene kísérletezni. Olyan érték kellene amivel nem gerjed az áramgenerátor, de még nincsenek nagy tranziensei sem. A jelenlegi 100nF egy saccolt érték, valószinüleg jól müködne vele.
- A referenciforrásként használt led helyett egy zenerrel, vagy egy TL431-es referenciával valószinüleg jobb eredményt lehetne elérni.
- A tranzisztorok egyforma hõmérsékleten tartása ennél a konstrukciónál is fontos.
Az alábbi kapcsolást nemrég ötlöttem ki, és próbálgattam a szimulátorban, majd össze is forrasztottam próbaképpen. Ez egy viszonylag egyszerû felépítésû kapcsolóüzemû áramgenerátor kapcsolás, kizárlóag diszkrét elemekbõl felépítve. A tekercset a kimenõ áram duplájára kell méretezni. A frekvencia elsõsorban a kimenõ áramtól és a tekercs induktivitásától függ. A legnagyobb elõnye, hogy egyszerû és olcsó alkatrészekbõl áll. Érdekes kísérlet volt lehet, hogy késõbb fejlesztek rajta még egy kicsit. Egyelõre az 555-ös ICvel készült megoldások hatásfoka jobb volt, mint ezé az áramköré, de a disszipatív áramgenerátor kapcsolásoknál ez a megoldás még mindíg jobb hatásfokú.

Irok pár sort az mûködésérõl, csak mert szerintem érdekes :) Tegyük fel, hogy T1 éppen nyitott állapotban van. Ilyenkor az L1-T1-Rs útvonalon folyó áram lin. növekszik. Amikor az Rs-en esõ feszültség eléri a T2 nyitófeszültségét akkor ez elkezdi kinyitni, és zárja T1-et. T1 drainfeszültsége ettõl megnövekszik - és mégjobban kinyitja T2-t (R1 és C2-n keresztül). Ettõl a T1 FET hirtelen, és teljesen lezár. L1 árama ezután SD1-en keresztül folyik tovább, és kb. lineárisan csökken. Ilyenkor L1 bal oldali kivezetésén a tápfeszültségnél néhány tized volttal magasabb feszültség van, ezért D1 diódán keresztül elvezetõdik T3 bázisárama, ami ettõl zárt állapotba kerül, és a T1 fet sem kaphat nyitófeszültséget, egészen addig, amíg L1 árama nullára nem csökken. Miután L1 árama megszûnt kinyit a T3, ami pedig kinyitja T1-et, és a folyamat kezdõdik elõlrõl. Az L1 tekercs árama nulla és a kimenõ áram duplája között ingadozik, és C1 jóvoltából ennek az áramnak az átlagértéke fog a ledeken átfolyni.
Kaptam néhány levelet/kérdést arról, hogy hogyan lehetne nagyobb tápfeszültségrõl járatni az áramgenerátort.
Nos, valahogy így:

A fenti kapcsolás egyelõre egy nem tesztelt verzió, a méretezésérõl késõbb írok majd. Megfelelõ alkatrészekbõl felépítve, jól méretezve, többszáz watt teljesítményre is alkalmas lehet (ilyenkor még jobb a hatásfoka, sacc. 90% felett), de relative kicsi teljeseítmények esetén is jól használható áramkörnek ígérkezik.
A megépítése kezdõknek nem ajánlott, itt már a nyák vonalvezetése, az alkatrészek elrendezése sem közömbös. Az esetleges rossz elrendezés, a kapcsolóüzemû áramkörökre vonatkozó tervezési szempontok figyelmen kívül hagyása akár az áramkör meghibásodását is okozhatja.

Beírtam az alkatrészek értékeit egy táblázatba, remélem nem gépeltem el semmit :)
Külön kiemelném, amit a kezdõoldalon is írtam: kizárólag hobbi célból, és max 3db építhetõ meg. Minden egyéb jogot fenntartok
Mivel ez csak kísérleti darab visszajelzést kérek azoktól akik megépítik, hogy mások tapasztalatai is segíthessék a többi utánépítõt. L1 tekercset az üzemi áramnál kb 20%-al nagyobb áramra célszerû méretezni, pontos értéke nem kritikus. A minél nagyobb induktivitás növeli az áramkör stabilitását, de az ezzel járó nagyobb soros ellenállás (a huzal ellenállása) picivel nagyobb veszteséget jelenthet. A 100uH egy jó kompromisszum, de 10A-re kevesebb is elég, 1A-re pedig akár 200....400uH-is jó lehet. Ha házilag készül a tekercs akkor a légréses ferritvasmag adja a legjobb eredményt, a méretezéshez egy kis segítség. L1 egy roncs PC-tápból kibontott sárga gyürüvasmagra (porvasmag-gyürü) is elkészíthetõ - bár ennek nagyobbak lesznek a veszteségei (jobban melegedhet) és kicsivel alacsonyabb lesz a hatásfok. Valószinüleg egészen szélsõséges értékû induktivitással is mûködne az áramkör (10uH....10mH) de ennek ára a rosszabb hatásfok, és a kisebb stabilitás lenne. Mielõtt megkérdezné valaki email-ben: NEM, ebbõl sem lehet kihagyni a tekercset! :)
Az alábbi kapcsolás eléggé eltér a korábbiaktól, megépítésére a szintén általam fejlesztett kisteljesítményû kapcsolóüzemû tápegység adta az ötletet. A táp leírásánál részletesebben írtam az áramkörrõl, a különbség, hogy ennél a megoldásnál nem a kimenõ feszültséget, hanem a kimenõ áramot figyeli az elektronika és az alapján szabályoz.

A bemeneti feszültség széles tartományban változhat, 1..2V-tól egészen a ledek üzemi feszültségéig. A kimenõ áram értékét Rs ellenállás határozza meg, ezen kb. 0,6V feszültség esik üzem közben. A hatásfokot erõsen befolyásolja a tranzisztor kapcsolási sebessége, áramerõsítési tényezõje, és maradékfeszültsége ezért érdemes esetleg többféle tipussal kipróbálni. Szintén fontos az L1 megfelelõ minõsége a hatásfok szempontjából.
Most csak gyorsan feldobok egy rajzot. Kiegészítettem az egyik áramgenerátort úgy, hogy villogtatni tudja a ledeket.... Íme a kapcsolási rajz:

Esetleg kicsit módosítva elvileg pwm-es fényerõszabályzás is megvalósítható hasonló megoldással, pl. az eredeti kapcsolófrekvenciát n*100Hz-el modulálva (mondjuk az eredetileg alacsony villogási frekvencia helyett...). Természetesen ehez a bal oldali 555-ös idõzítését és a poti bekötését kissé meg kellene változtatni.
Összedobtam egy áramgenerátor kapcsolást 3...4A max áramra méretezve:

A TINA8 áramkörszimulátorban valahogy így néz ki:

Az áramgenerátor TINA8 modellje itt letölthetõ: Skori_aramgen_TINA8.TSC
Ezzel lehet bátran kísérletezni (ha valakinek megvan a hozzá szükséges program a számítógépén). A kapott eredmények elég jól megközelítik a valóságot (de azért kellõ kritikával kell fogadni). A modellbõl kivettem a (TL431-el párhuzamosan kapcsolódó) C5 kondenzátort, mert nagy bekapcsolási áramtranzienst okozott, ezt a kondenzátort késõbb a kész áramkörbõl is kivettem. A nyákterven ugyan még rajta van ez a kondi, de jobb kihagyni az áramkörbõl. A nyákterv... Nem, nem teszem közzé, és a forrásfájlt sem adom ki, és szokás szerint most is csak egy képet teszek fel. Aki hajlandó kicsit dolgozni vele ez alapján simán berajzolhatja a saját tervezõprogramjába... nos amit terveztem az valahogy így néz ki:

A fenti áramkör, a kapcsolási rajzon szereplõ alkatrész értékekkel, kb. 4A-es maximálkis áramra állítható be a helitrimmerrel. Teljesen 0-ig nem lehet leszabályozni, mivel a tranzisztorok nyitfeszültsége kis mértékben eltér - annak ellenére, hogy a nyákon egymás mellé tervezett 2 tranzisztort, ahogy a korábbi hasonló áramkörben is, össze ragasztottam (hogy kb. egyforma legye az üzemi hõmérsékletük). Ebben az áramkörben a poti min. állásáshoz tartozó áram 200mA körüli volt, de 0,5A...1A alá nem érdemes lemenni mert csökken az áramkör egyébként kiváló stabilitása. 0,5A kimenõ áram esetén a 2x 0,1ohmos áramfigyelõ ellenállásokon mindössze 25mV feszültség esik, amit sima tranzisztorokkal már nehéz olyan szintre felerõsíteni, hogy a szabályzás jól mûködjön - tehát kisebb áramerõsséghez másképp kell méretezni nezeket az ellenállásokat (úgy hogy 50...200mV feszültség essen rajtuk az üzemi áramerõsség mellett). 4A kimenõ áram esetén, a kapcsolófetet, és a diódát is hûteni kell (IRL540 MBR745), egy kisebb méretû hûtõbordára szigetelten fel kell csavarozni mindkét feélvezetõt. Kb. 1,5A...2A áramerõsségig még nem melegszik túl, az áramkör hûtõborda nélkül sem. A szimulátorban látható, hogy kb 1,5 kimenõ áram esetén a 40uH tekecsen 2A körüli csúcsáramok vannak, tehát a tekercset némileg nagyobb áramra kell méretezni mint a névleges kimenõ áram. Hogy pontosan mekkorára ez függ a tápfeszültségtõl, a kimenõ áramtól, a kimenõ feszültségtõl, és a tekercs tényleges induktivitásától is. Ezt szimulátorban a legkönnyebb megnézni, vagy meg kell saccolni (pl. +20% ráhagyás, mivel nem túl érzékeny az áramkör a beépített alkatrészekre), de utólagos méréssel is ellenõrizhetõ, hogy megfelelõen méreteztünk-e. Oszcilloszkóppel az Rs ellenállásokon esõ (a tekercsen folyó árammal arányos) feszültség hullámformáját kell megnézni. Ha a tekercs vasmagja nem megy telítésbe akkor a tekercsen az áram lineárisan változik (háromszög/fûrész hullámformájú jel), hibás méretezés esetén nemlineárisan változik az áram, a háromszögjel torzul, a teteje kicsúcsosodik. Oszilloszkóp nélkül is ellenõrizhetõ az áramkör, ha tartja a kívánt áramerõsséget, és közben nincs rendellenes melegedés sem akkor feltehetõleg hosszú távon is jól fog mûködni. Természetesen teszteléskor lehetõleg ne egy drága powerled legyen a kimenetre kapcsolva, hanem pl. egy hasonló teljesítményû ellenállás. Ha az sincs kéznél akkor a kimenetet rövidre lehet zárni az árammérõ mûszerrel.
Skori@2009.11.
Némi gyors kiegészítést ide is beírok, mivel a levelek tanulsága szerint ezt úgylátszik nem mindenki tudja:
Egyik áramgenerátor kapcsolásra sem szabad bekapcsolt állapotban csatlakoztatni a ledeket! Ugyanis a kimeneten levõ elkó terhelés nélkül feltöltödhet egészen a tápfeszültség értékére! Ha ilyenkor rácsatlakoztatunk egy ledet az áramkörre, akkor a kondenzátor ezen keresztül fog kisülni, és a benne tárolt energia károsíthatja a ledet! Tehát kikapcsolt állapotban kell az áramgenerátort összekötni a leddel, és csak utána áram alá helyezni az áramkört. Fentiek miatt általában nem célszerü az áramgenerátort a ledektõl távol, hosszú vezetékkel a ledekhez kapcsolva elhelyezni, mert ha az áramgenerátor és a ledek közötti vezeték megtörik (pl. egy bringán a hajlítgatástól) akkor kontakthiba alakulhat ki, ami a üzemközben megszakíthatja majd zárhatja a led áramkörét. Tehát ha ilyesmire használjuk az áramgenerátort akkor célszerûbb a ledek közelében elhelyezni. Az áramforráshoz csatlakozó vezeték nyugodtan lehet hosszabb.
Persze ez ellen a hatás ellen ki lehetne találni egy további védõáramkört, illetve lehetne eleve ilyen áramgenerátort is tervezni (pl. aminek a kimenetén nics elkó, sem más nagy kapacitású kondi), de ez nyilván bonyolultabb áramkör lenne a jelenlegi megoldásoknál.
Skori@2013.09.
Több mint 6 év telt el az áramgenerátorokról szóló oldal feltöltése óta, és bár megjelentek ilyen célra készült, korszerû céláramkörök, de úgy tûnik az oldalon szereplõ áramgenerátor kapcsolások még mindíg népszerûek a barkácsolók körében. Az oldal egyik olvasójától, Koós Zoltán-tól érkezett visszajelézés, a 20V...60V bemeneti feszültségre tervezett áramgenerátor kapcsolásról. Ezt az áramkört csak áramkör szimulátorban teszteltem, Zoli viszont "bizalmat szavazott" az áramkörnek és megépítette. Az õ levelébõl idézek néhány mondatot:
... amint olvastam a leveled már megépítettem és ki is próbáltam a kapcsolást! Elsõre tökéletesen mûködik!
Minden alkatrészt a táblázat értékének megfelelõen építettem be.
Egyedül az 555 höz tartozó feszültséghez nem volt zpd16-om csak 18, de még határeset mûködik vele.
36VDC-rõl tápláltam meg és 10Kohmos potitval próbáltam szabályozni.
Az elsõ 5% szabályozásnál meg ugrik a fényerõ 0-ról úgy 5%-áig aztán gyönyörûen emelkedik a fényerõ ahogyan elfordítom a potmétert.
....
Ha esetleg képet is szeretnél az áramgenerátorról akkor szivesen küldök neked hogy szemügyre vedd.
Igazán akkor lennék boldog ha kitennéd az oldaladon ezt az én épitett teszt darabomat.
Akkor most itt köszönöm Zolinak a visszajelzést és a képeket, amibõl az alábbiakat itt közzé is teszem:


Skori@2016.01.
Támogasd az oldalt!