SKORI WEBLAPJA
Levitron
elektromágneses lebegtetés
Összedobtam egy egyszerü áramkört amolyan drótdzsungel kivitelben, amivel különbözö tárgyakat lehet lebegtetni. Az áramkör lényege egy elektromágnes megfelelö vezérlése. A levegöben egy állandómágnes lebeg, amely ha a kivánt értéknél közelebb kerül az elektomágneshez akkor a tekercsen átfolyó áramot az elektronika csökkenti. Ha a távolság nagyobbra nö a berállított értéknél akkor az elektromágnes tekercsének áramát az áramkör növeli.
Készítettem néhány videófelvételt ami itt lesz elérhetö, illetve a késöbbiekben a klapcsolási rajzot is közreadom, (egyébként meglepöen egyszerü áramkörröl van szó).
Skori 2007.feb.

A megépítésröl:
Az áramkör nem kényes az bépített alkatrészekre, bátran lehet variálni, kísérletezni vele. IC1 müvelöeti erösítönek (komparátornak) a kisérletezéskor LM324-es IC-t használtam, ez 4 egységet tartalmaz ami a végleges váltazatban szükségtelen, ezért célszerübb egy egyszerübb 8 lábú IC-t használni. A legérdekesebb alkatrész az IC2 HALL érzékelö, ez az integrált áramkör stabil 5V-os tápferszültséget kap, és a kimenö feszültsége a mágneses térerösséggel arányos. (jelelnleg 400...500Ft körüli áron szerezhetö be pl. a lomexben) Ez az eszköz fogja a lebegö mágnes távolságát érzékelni. A kimenö feszültségét a komparátornak használt müveleti erösítö összehasonlítja a P1 csúszkáján levö értékkel, és ennek megfelelöen fogja a T1 fet-et vezérelni - ami az elektromágnes ki/be kapcsolását végzi. Az SS495b tipusu HALL érzékelö kimenö feszültsége 0 mágneses tér esetén 2,5V egyébként a mágneses tér irányától függöen ez az érték csökken vagy növekszik. Az érzékelöt közvetlenül a tekercs aljára kell rögzíteni olyan helyzetben, hogy a tekercset bekapcsolva a kimenö feszültsége 2,5V fölé növekedjen. (Ha a hall érzékelõt már rögzítettük, akkor szükség esetén, a tekercs/elektromágnes kivezetéseinek felcserélésével is elérhetjük ugyanezt.) Egy megfelelö erösségü mágnest közelítve, kb 1...2cm távolságra az IC2 kimenö feszültsége 3,2V körülire áll be, ha a P1 poti is kb erre az értékre van beállítva akkor a mágnest megtartja a levegöben. Természetesen a ténylegesen stabil állapotot menet közben a poti beállításával kell elérni. R1,R2,C3 alaktrészek az áramkörben pozitív visszacsatolást hoznak létre, ezzel elérhetö hogy T1 csak határozott ki vagy be kapcsolt állapotban lehessen, ezért lényegében nem melegszik, nem igényel hütést. Az áramkör beállítástól függöen néhányszor 10Hz...100Hz-es frekvenciával kapcsolgat (rezeg). A fet kikapcsolásakor a mágneses tér nem omlik össze mivel a D1 diódán keresztül a tekercs árama tovább folyik (csak lassan csökken), a fet bekapcsolásakor pedig az induktivitás által meghatározott sebességgel növekszik. Az L1 elektromágnes légmagos kivitelü, vasmaggal ugyan erösebb lehetne valamivel, de akkor a mágnes akkor is vonzaná amikor nem folyik rajta áram, és emiatt könnyen feltapadna rá. A vasmagos megoldás müködöképes ugyan, és az ugyanakkora távolsában történö lebegtetéshez kisebb áramfelvétel tartozik, de sokkal nehézkesebben lehet beállítani és kevésbé stabil a müködése, ezért nem javasolt. Ezeket a hatásokat bonyolultabb elekronikával csökkenteni lehet, a késöbbiekben esetleg egy újabb kapcsolási rajz is felkerül majd. Nyáktervet ne kérjen senki, ugyanis a prototipus próbapanelen készült.
Az SS495b adatlapja innen letölthetö


Eltelt jópár év, sokan sikeresen utánépítették ezt a kis készüléket. Most felkerül ide egy nyákterv Dér Dani jóvoltából, aki elküldte nekem az áramkörhöz készített NYÁK tervét. A terv a Sprint-Layout 5.0 programmal készült.


Egy levélíró jelezte, hogy a Dani által küldött nyákterv és a kapcsolási rajz eltér egymástól. Az eltérést javítottam, és a .lay fájlt lecseréltem a javítottra, bár ezt a nyáktervezõ programot nem ismerem túlságosan, azért remélem így már jó lesz (de persze garancia nincs rá..).
levitron.lay


Mivel korábban felkerült egy hibás nyákterv, ezért most kárpótlásul, (és szokásomtól eltérõen) felteszek egy Eagle projektet is:
levitron_eagle580.zip
Az eagle fájlok nem teszteltek, csak remélni tudom, hogy nem rontottam el semmit! Ezért visszajelzéseket várok azoktól akik megépítik!


   
Skori