SKORI WEBLAPJA
LINUX

Eljött az ideje, hogy kicsit megfrissítsem ill., átszerkesszem ezt az oldalt, ugyanis a kb. 6éve (2007-ben) készített eredeti írásom kissé kezdett elavulttá válni. Szóval, akiben van némi kíváncsiság, hogy mirõl is van szó, és miért van itt ez az oldal, az ne hagyja abba az olvasást...

Igen jó eséllyel mindenki hallott már a Linux operációs rendszerrõl, jót és rosszat is, azonban a lehetõség adott, hogy mindenki kialakítsa saját véleményét, mondjuk úgy, hogy kipróbálja a linuxot. Még csak fel sem kell telepíteni hozzá, ugyanis a manapság elérhetõ linux verziók zöme képes egy CD-rõl, DVD-rõl, vagy akár egy pendrájvról is mûködni!

De elõtte egy kis kitérõ a kevésbé hozzáértõk és azok kedvéért, akik nem hallottak eddig a Windows-on kívül más operációs rendszerrõl (tényleg csak nagyon röviden) pár mondatban. Ahhoz, hogy egy számítógépet egyáltalán használni lehessen valamire, szükség van legalább egy programra, enélkül a számítógép csak egy halom alkatrész. Ez program a régebbi személyi számítógépeken (ZX Spectum,C16,C64, amiga, stb...) egyszerûen be volt égetve egy ROM-ba a számítógép alaplapján. A mai számítógépeknél is van egy hasonló "beégetett" program: a BIOS, a gép bekapcsolásakor ez írja ki az elsõ üzeneteket, felderíti és ellenõrzi a hardvert (pl memóriateszt, stb...) majd megkísérli az operációs rendszer betöltését, pl. a winchesterrõl (CD-rõl, DVD-rõl, Hálózatról, USB Pendrájvról, stb...). A továbbiakban az operációs rendszer feladata a számítógép összes hardverének a kezelése, a fájlok, fájlrendszerek kezelése, és a felhasználók által futtatott programok indítása (futtatása és hiba esetén leállítása), illetve az erõforrások (pl. memória, processzor, nyomtató, stb...), kezelése és elosztása a futó programok között. Természetesen a felhasználó kattintásait stb. is az op'rendszer dolgozza fel, (és esetleg az dönti el, hogy melyik programnak továbbítja azt). Az egyik ilyen közismert és népszerû program a Windows (és különbözõ változatai), azonban nem árt, ha tudjuk, hogy vannak alternatívák. A felhasználás céljától függõen más-más lehet az optimális, illetve a programok árában is óriási különbség van. Amíg pl. egy legálisan megvásárolt Windows komoly anyagi megterhelést jelenthet, illetve az ára hozzámérhetõ a PC hardvereszközök árához, addig egy Linux akár ingyen is beszerezhetõ, és akár otthon, akár üzleti vállalkozásban is teljesen ingyen és legálisan használható. (Linuxra a programok többsége is ingyenes, a Windows alatt futó programokkal ellentétben) Fentieken kívül még sokféle oprendszer létezik PC-re, például: Unix, BeOS, OS/2, QNX, Solaris, stb....

Sokan idegenkednek attól, hogy más rendszert használjanak a már megszokott helyett, ezért a linux fejlesztõi olyan felhasználói felületet alakítottak ki, amelynek a használatát könnyû megszokni, és ha akarjuk szinte ugyanolyan kinézetûvé alakíthatjuk, mintha egy windows-al dolgoznánk. Persze késõbb esetleg rájövünk, hogy nem feltétlenül az volt a jó, amit eddig megszoktunk, mert itt sok hasznos és eddig ismeretlen lehetõséggel is meg lehet ismerkedni. Ez azonban még midig kevés, ahhoz hogy valaki, aki eddig idegenkedett a dologtól az most kipróbálja. Azért, hogy ezt mégjobban megkönnyítsék, olyan Linux verziókat is kialakítottak, amelyeket egy CD-rõl (vagy DVD-rõl) is el lehet indítani, mindenféle telepítés nélkül is, mintha csak egy valamilyen ingyenes játékprogramot próbálnánk ki! :) Vagyis a számítógépet egy ilyen "Live CD-rõl" indíthatjuk és errõl egy komplett operációs rendszer fog elindulni magyar nyelvû grafikus felülettel, és sokféle felhasználói programmal. Kilépéskor pedig a gép újraindul, és a megszokott rendszert kapjuk vissza mindenféle változtatás nélkül. Ha megtetszik a Linux, akár fel is telepíthetjük a számítógépre (feltelepítve sokkal gyorsabban mûködik, mint CD-rõl futtatva), ezzel nem kell lemondanunk a korábban használt oprendszerrõl (pl. Windowsról) mert a Linux-al együtt feltelepül egy úgynevezett Boot manager program is. A számítógép indulásakor ez a program egy menüt jelenít meg, amibõl választhatunk, hogy a gépen levõ operációs rendszerek közül melyiket szeretnénk indítani.

Tehát egy ingyenes próbát szerintem megér a dolog! Nekem pl. jelenleg is van linux telepítve a számítógépemre, mégpedig az XUbuntu linux 12.04 verziója, és jelenleg (2013 február) ezt ajánlom kipróbálásra, és feltelepítésre is, mert: Ennyiféle program, alapból, és mindez ingyen és teljesen legálisan, szinte hihetetlen nem? Pedig így van, és egyre többen használják is! Tehát mit tehetünk, ha ki szeretnénk próbálni? Elõször is le kell tölteni a linux telepítõjét, pl. az xubuntu.org címrõl! Ha valaki bizonytalan mit is töltsön le, ideteszek egy linket az ajánlott fájlra:
32bites verzió:
xubuntu-12.04.1-desktop-i386.iso
64 bites verzió:
xubuntu-12.04.1-desktop-amd64.iso
Ha valaki nem tud dönteni melyiket töltse le, az a 32bites verziót válassza! A letöltött fájl egy .ISO kiterjesztésû "lemezkép" fájl lesz. Ez ki kell írni egy CD-re (vagy DVD-re) egy cd író programmal úgy, hogy "lemezkép kiírás-t" válasszunk ki. A kész lemezt betesszük a PC meghajtójába, és újraindítjuk a gépet! Ha esetlegesen nem az optikai meghajtóról indul a PC, akkor a BIOS setupba belépve meg kell adni a BOOT sorrendnél, hogy elsõdlegesen az optikai meghajtóról bootoljon a gép. Ezután már indul is a linux, elõször felkínálja, hogy milyen nyelvet szeretnénk használni - válasszuk a magyart :) ! Majd megkérdezi, hogy csak kipróbálni szeretnénk, vagy telepíteni akarjuk? Válaszuk a kipróbálást, ugyanis késõbb akár a mûködõ "teszt linuxból" is indíthatunk telepítést, ha szeretnénk! Vegyük figyelembe, hogy egy telepített linux sokkal de sokkal gyorsabb, mint az optikai meghajtóról indítva (ugyanis ez utóbbi igen erõsen korlátozza az elérhetõ sebességet). Ha a linux elindult máris használatba vehetjük, netezhetünk (elõfordulhat, hogy elõzõleg az internetkapcsolatot be kell állítani, kivéve ha az automatikus beállítások is mûködnek), nézhetünk filmeket, stb...

A kipróbálásnak van egy másik alternatívája is , ez pedig az ingyenes Virtualbox program használata. Ez a program telepíthetõ windows-ra és linuxra is. Egy ablakban egy teljes PC mûködését szimulálja, annyira, hogy erre a virtuális PC-re bármilyen operációs rendszert és programot telepíthetünk, úgy mint egy valódi PC-re. Az erre telepített program "azt fogja hinni" hogy egy valódi PC-n egymagában fut, pedig valójában csak az operációs rendszerünk egy ablakában. Ezzel bármit kipróbálhatunk, úgyszólván veszélytelenül (akár még vírusokkal is lehetne biztonságosan kísérletezni). Akit érdekel a téma az keressen rá, pár mondatban nehéz leírni mire is jó egy ilyen program. Itt most az a lényeg, hogy pl. linux kipróbálására is jó!

Ok, mûködik, nem is rossz, de miért érdemes feltelepíteni, ha így is használható? Azért mert: Miket érdemes még feltelepíteni a már meglévõ sok program mellé? Én többek között, pl. ezeket szoktam feltenni:
Lássuk, hogy is nézett ki 2007-ben, otthoni használatú gépen egy régebbi verziójú Ubuntu Linux. Lementettem néhány képet a linux képernyõjérõl, íme:


Nemsokára készítek a számítógépemre a jelenleg (2013 február) feltelepített, XUbuntu Linux 12.04 verziójáról is képernyõ képeket! Addig talán a fentiek is jók lesznek kedvcsinálónak!
folyt.köv....