SKORI WEBLAPJA
URH MIKROFONOK
Az URH mikrofonok felhasználási lehetõsége sokak fantáziáját megmozgatja. Az alábbi kapcsolásokat évekkel ezelõtt kísérleteztem ki (pusztán szakmai kíváncsiságból). Egyszerû URH mûsorvevõvel foghatók. Jó hangminõség mellett, kb. 100m körüli hatótávolság várható el az áramköröktõl (terepviszonyoktól és vevõtõl függõen több v. kevesebb is lehet).
A megépítés: lusta vagyok sokat gépelni (bocs), aki "profi" annak elég a rajz, annyit azért megemlítenék, hogy a készülékkel mások mûsorvételét zavarni, a készüléket "poloskának" használni / és egyáltalán használni :-) / szigorúan tilos. (2000.jan.)

2006.03.07 Meglepöen sokakat érdekel ez a régi téma ezért kicsit megfrissítem.
A felntlevö két bevált kapcsolás mellé (a kezdö építök kedvéért) felteszem, egy régi 1987-ben iskolás koromban készített áramkör rajzát is. Alig pár alkatrészböl van, de a szemközti házban lakó haverommal ezt használtuk igy idöben beszélgetésre. Szerintem a neten fellelhetö egytranyós bizgenytüket ez is simán kenterbe veri....
De elöször jöjjön a két újabb (ezek csak 16 évesek :-)) áramkörröl pár szó. A két változat a mikrofonhoz tartozó hangfrekvenciás erösítöben különbözik, és a második változat kimenetére egfy további FET csatlakozik. Ez utóbbi egy keveset még növeli a hatótávolságot, de ami a lényegesebb az antenna visszahatását is tovább csökkenti, emiatt stabilabb lesz a frekvencia.
A mikorofon erösítö a két változat között felcserélhetö tehát a két kapcsolás gyakortlatilag 4 féle változatban építhetö meg. Az elsö változat egyszem BC212-böl álló mikrofon erösítöjéröl nincs mit irogatni, mezei alapkapcsolás - úgy ahogy teszi a dolgát. A második változat elsö BC tranyója végzi a jel erösítését, a második tranyó emitter és kollektor ellenállása egyforma ezért erösítése 1 (lenne), de mivel az emitter ellenállása át van hidalva egy kondival, ez elvégzi az URH adásban használatos elökiemelést. (URH adókban szabványos preemphazist kell..ene beépíteni). Ezenkivül a fokozat DC csatolt és a munkapontot a második tranyó emitteréröl ellenállásokon keresztül az elsöre visszavezetett feszültséggel állítja be. Itt egy kondival "hidegítve van" a visszacsatolt fesz, azért hogy a jelet ne csatoljon itt vissza, hanem csak a munkapontra legyen hatással. Így ez a fokozat nagy feszültségerösítés mellett is megvalósítja a magashang kiemelést is, és széles tápfeszültség tartományban képes müködni stabil munkaponttal.
A mikrofon erösítö után következik az oszcillátor fokozat. Ez egy 5GHz-es tranyóra épül, nem ok nélkül. Elvileg nem kellene ilyen spec tranyó, (azért már akkor is könnyen be lehetett szerezni) de ennek olyan kicsi a saját felépítéséböl adódó kapacitásai, hogy nem befolyásolja számottevöen az oszcillátor üzemi frekvwenciáját. Így 100MHz környékén igen stabil oszcillátort lehet építeni, aminek nem mászkál a frekvenciája. Persze ehhez az is kell, hogy a követkeö fokozat se hasson vissza rá - amit egy kétkapus mosfetböl álló fokozattal a legkönnyebb megvalósítani. Az oszcillátorra visszatérve: a frekvenciát az L1 és a vele párhuzamos kondi határozza meg, továbbá ide csatlakozik még egy kondin keresztül a BB105-ös kapacitásdióda, ami szintén tudja kis mértékben befolyásolni a frekit. Ha a kapacitásdiódára rávezetjük a hangfrekvenciás jelet akkor a kapacitása annak az ütemében fog változni - és emiatt a frekvencia is - vagyis kialakul a frekvencia moduláció. Az oszcillátor jelét egy kétkapus fet erösíti tovább - majd az FM jel egy tekercsen keresztül az antennára kerül. Mivel az antenna rövidebb lesz mint a hullámhossz negyedrésze (100MHz - 75cm) ezért kapacitív terhelést jelent a fet számára - amit egy soros induktivitással lehet a legegyszerübben kompenzálni. Persze enélkül is müködik a készülék - de alacsonyabb kimenö jelszinttel.

URH Mikrofon

URH Mikrofon

Mindkét áramkör mûködik min. 1V körüli tápfeszültségrõl, max. 5V-ról használhatók.

A megépítésröl: igen sokan sikeresen utánépítették már ezeket az áramköröket, így csak néhány egyszerü beüzemelési tippet írok le. Elöször csak a mikrofon erösítöt és az oszcillátort ültesük be a kétkapus feteket nem. Az áramkört így bekapcsolva kis távolságból már venni lehet és kényelmesen beállíthatjuk az oszcillátort a kivánt frekvenciára. Ezt a tekercsének a nyújtásával/összenyomásával tehetjük meg. Persze ehhez ne fémet használjuk, hanem valamilyen müanyag darabbal nyúljunk a tekercshez. Egy bekapcsolt és a kivánt frekire hangolt FM vevön figyeljük a hatást, hogy mikor sikerült eltalálni a kivánt frekit. A tekercs szadizásával át lehet fogni majdnem a teljes FM müsorszóró sávot, a tekercs nyújtásával szépen növeklszik a freki. Ha ezzel megvagyunk akkor egy paraffin (viasz) gyertyába óvatosan belenyomjuk a pákát és a csepegö viasszal kiöntjük L1-et, hogy a freki ne állítodhasson el, illetve, hogy az áramkört érö mechanikai hatások ne okozzanak frekvenciamodulációt és ezzel hallható zörejeket a hangban. A kiöntés miatt a freki lejebb fog menni max 10...50kHz-et, ezt a beállításnál figyelembe kell venni. Ezután be lehet tenni a kétkapus fetet (további 10kHz freki csökenés), majd ennek a drainjében levö rezgökört kell beállítani. A legegyszerübb mérni az áramkör áramfelvételét és addig hangolni amíg egy határozott minimumot nem találunk. Igy majdnem a legjobb állapotot érhetjük el. A másik lehetöség egy távol elhelyezett (100m), jó minöségü vevön figyeli valaki a téreröt, és mondjuk telefonon közli, hogy merre változik a jelszint miközben álítgatjuk (nyújtogatjuk vagy összenyomjuk) a tekercset (L2). Amennyiben harmadik fokozatunk is van akkor azzal is hasonlóképpen kell foglalkozni, de itt a fet beépítése már nem fogja a frekit elhúzni. Az "antenna hosszabbító" soros tekerccsel nem kell sokat foglalkozni, nagyon elrontani nem is lehet - mert nélküle is müködik az áramkör.... Nos akkor itt kellene jönnie pár fotónak (ezek eddig is itt voltak csak a szöveg miatt lejjebb kerültek):
mikrofon1 foto mikrofon1 foto mikrofon2 foto (félkész)
Elökerült egy régi, papíron készült nyákterv (alk.oldal) :
(sajnos a scanner a halálán van, ennél jobb rajzom nincs)

A fenti áramkör egyébként már nincs meg, ugyanis egy levélíró annyi pénzt ajánlott érte, hogy nem tudtam nemet mondani - de annak idején faterom is épített 2db-ot, ráérösen de igen precizen, ezek a mai napig kifogástalanul müködnek.

Nos itt kellene jönnie a régebbi de nagyon egyszerü kapcsolásnak. Az áramkört fejböl rajzoltam meg, közel 20 év távlatából csak remélni tudom, hogy az elemértékekre jól emléxem, mindenesetre olyan értékeket írtam be amiket ma tennék bele ha össze akarnám dobni az áramkört. A müködésröl sokat nem lehet írni, a Bc tranyó erösíti a mikrofon jelét. Ez rákerül a varikap-diódára, ami a BF244-es fetböl készített "hárompont-oszcillátor" frekvenciáját modulálja. Az egész áramkör igen kicsi áramfelvétellel megy (2mA körül ha jól emléxem), a fet C osztályú munkapontba kerül az oszcillátorban ezért elég jó a hatásfok, és a kicsi teljesítmény elenére használható nagyságú jelet ad. Sajnos az ilyen megoldásoknak (ahol az oszcillátorra csatlakozik az antenna) az a hátránya, hogy az antenna kapacitása is beleszól a frekvenciába, azoinkivül a BC tranyó munkapontja sem túl stabil. Vagyis a tápfeszültség változása (pl. merül az elem) a frekvencia kismértékü csökkenésével jár (az összes félvezetönek növekszik a belsö kapacitása a feszültség csökkenése miatt és ez is visszahat az oszcillátorra). Az antenna megközelítése hasonlóan a kapacitásokat növeli, ami miatt szintén változhat a freki. Persze azért nem olyan tragikus a helyzet, az áramkör jól használható, csak nem árt tisztában lenni a korlátaival. A megépítésével pedig sokat lehet tanulni a nagyfrekvenciás áramkörök müködéséröl is. Úgyhogy sok sikert hozzá, íme a kapcsolási rajz (ennél egyszerübb már aligha lehetne):


A fenti egyszerü áramkör továbbfejlesztéseként készült el az alábbi kapcsolás. A gyakorlatban jól müködött, de mivel egy 9V-os elem kapacitása (AH-ban mérve) lényegesen kisebb mint mondjuk az újabb változathoz használható ceruzaelemeké, így az üzemideje jóval rövidebb. Az egyszerü változathoz képest stabilabb a frekvenciája, és jóval nagyobb a hatótávolsága (gyakorlatilag ebböl a szempontból az újabbak sem jobbak). Az egysezerü mikrofonerösítö miatt a hang minösége nem éri el az új változatét, és stabilitás szempontjából is rosszabb valamivel. Mindezek alapján ez a kapcsolás egy jó kompromiszum, érdemes összedobni és kipróbálni. Az ilyen tipusu URH mikrofonok több fokozatból állank (mikrofonerösítö, oszcillátor, leválasztó/kimenö nagyfrekis erösítö), ezeket kombinálva vagy módosítva sokféle áramkört lehet összeállítani. Ezekröl a megoldásokról nem csinálok újabb rajzokat, akit érdekel a téma az kisérletezzen :-)! Ha sikerül valami ügyes megoldást összehozni akkor szivesen közzéteszem.... Nos jöjjön a kapcsolási rajz:

Ja az építésröl még anyyit, hogy az áramkörökben szereplö varikap diódát, (ha épen nincs más kéznél) simán ki lehet váltani pl. egy BC212 tranyó B-C közötti diódájával, ugyanis ennek is hasonlóan feszültségfüggö kapacitása van. Méréseket ugyan nem mégeztem, de a kapacitása nagyságrendileg hasonló lehet, mert az áramkör teljesen jól müködött így is.

Skori